torsdag 5 november 2009

Lili!

Hej lilla älskade hjärtat!

Mår du bättre idag? Minns du hur det kändes i måndags, det känns bättre idag va? Visst?

2 kommentarer:

Limpan sa...

HAHA! Ja, det känns mycket bättre!

Tack!

M sa...

å, önskar jag kunde säga detsamma..
vanliga tecken på depression:
-nedstämdhet som håller i sig hela dagen och så gott som varje dag. även om något roligt inträffar så försvinner inte känslan av nedstämdhet (check!)
-avsaknad av glädje och intresse för vanliga aktiviteter; det man förut tyckte om att göra är inte roligt längre. är man deprimerad känner man sig likgiltig gentemot allt och alla, håglös och orkeslös. vardagen är inte svart eller vit - den är grå. att försöka utföra vanliga vardagssysslor känns nästan omöjligt. ett vanligt tecken är att man slutar bry sig om sitt utseende och sin hygien (check! är emellertid så bra på att spela teater att jag t o m lurar mig själv periodvis.. men hur länge har jag isf varit deprimerad? skrämmande tanke!)
-sömnstörningar; vakna för tidigt på morgonen, ha insomningssvårigheter, sova oroligt med många uppvaknanden samt ha mardrömmar (check! i snart en vecka - OVANLIGT för mig.)
-trötthet; det kan vara svårt att orka med relationer när man är deprimerad. ofta känner man en psykisk och kroppslig trötthet som både är oroande och påfrestande för personen i sin relation till omgivningen (check! obs, i kroppen - hjärnan tuggar envist på..)
-nedvärderande självbild; man känner skam och skuld inför sin situation. vanligt är att man oroar sig för hur man skall klara av sin ekonomiska situation (check! mer än vanligt faktiskt..)
-koncentrationssvårigheter; beslutsvånda tillsammans med koncentrationssvårigheter gör att den deprimerade har svårt att fokusera på beslut i vardagen och ångrar ofta de beslut som tas. minnesstörningar är vanligt och ibland kan både patienten och omgivningen tro att det rör sig om en demensutveckling (check!)
-tankar på döden; många deprimerade ser ingen väg ut ur mörkret (check light, men visst finns tankar på det. eller kanske mer livets "o-mening"..)
-ofta är de symtom som är förknippade med depression både psykiska och kroppsliga. många gånger misstar man sig på symtomen och söker istället läkare för andra besvär, till exempel sömnsvårigheter eller dålig aptit (check!)

fick precis 30 poäng i deprimerad.net:s madrs-test (finns även elektroniskt på www.deprimerad.se som i nuläget är nedstängt?) = >20 indikerar hög sannolikhet för egentlig depression om tillståndet varat mer än 2 veckor. (känns så himla svårt att avgöra om det varat i 1 vecka eller 2 år..) >40 bör inläggning på psykiatrisk klinik övervägas. är jag ett gränsfall..?

ps. detta är inte ett skämt! humorn är mitt starkaste vapen; ordbajseriet och öppenheten min största svaghet. jag berättar det här oblygt dagligen, men håller distansen med ett lättsamt skratt här och var (t o m när jag skriver). hur blir man tagen på allvar då? hur förstår man allvaret själv..? hade fått höga poäng om jag gjort det här testet för en månad sedan också. och ett år. de begynnande sömnsvårigheterna väcker emellertid oro.. och det faktum att jag aldrig mår så bra som när jag bara ligger i sängen. drömmer om ett liv liggandes i sängen. 27 år gammal. normalt........... normalt att orka pracka på dig och dina för mig mestadels okända bloggkompisar detta.. men jag bryr mig, faktiskt, inte.

what to do?
:(